Petica
Datum
Dodatni sadržaji
Header
ZNANSTVENE RADIONICE – POWERED BY DA VINCI LEARNING TV

ZNANSTVENE RADIONICE
Fantastic Zagreb Film Festival

Zagreb, lipanj 2016.

1. KEMIJSKI SHOW
Kemijski show znanstvena je predstava u trajanju od 30 minuta bazirana na eksperimentima promijena boja, dima i vatre te eksplozijama. Glavni likovi u predstavi su Ludi znanstvenik i njegova pomoćnica koji publici predstavljaju jedan, ne tako prosječan, radni dan u laboratoriju Ludog znanstvenika.

Neki od pokusa su:
• Slonovska pasta za zube – katalizirani raspad vodikovog peroksida

1

• Promjena boje kalijevog permanganata – u staklenoj tikvici napravi se otopina kalijevog permanganata (voda + kalij permanganat) ljubičaste boje, dodavanjem vodikovog peroksida otopina gubi boji i postaje kao voda.

4

• Dimna bomba – reakcija kristalnog kalijevog permanganata i vodikovog peroksida

6

• Pokusi sa suhim ledom – dimna pjena, bujajuća posuda, dimni signali…

9

2. RADIONICE ZA DJECU

2.1. Tajna poruka – djeca bi na papir kistom napisala svoju poruku koristeći ocat ili otopinu sode bikarbone. Na papiru ne ostaje ništa, a da bi tajnu poruku pročitali potrebno je upotrijebiti indikator. Kada nanesemo indikator (sok crvenog kupusa ili otopina kurkume) vidimo tajnu poruku u raznim bojama, ovisno o tome čime je poruka napisana.
2.2. Kemijski kupus – djeca pomoću pH indikatora otkrivaju nepoznate tekućine, odnosno jesu li one lužnate, neutralne ili kisele. Svi će se koristiti epruvetama i kapaljkama koje po završetku eksperimenta mogu ponijeti kući.

11

2.3. Bablogija – Ova aktivnost zamišljena je kao interaktivni štand na kojem voditelji predstavljaju razne trikove koji se mogu napraviti pomoću balona od sapunice (uključujući i gigantske balone od sapunice), te omogućuju posjetiteljima da se okušaju u izvedbi zabavnih balonskih trikova, puhanju gigantskih balona od sapunice i raznim natjecateljskim igrama baziranim na balonima od sapunice. – ovo bi se trebalo svakako raditi vani.

14

2.4. Vodljivi plastelin – djeca će naučiti spojiti svoj prvi strujni krug koristeći vodljivi plastelin kao vodič, otpornik i osigurač. Vodljivi plastelin jestiva je šarena smjesa koja podsjeća na kupovni plastelin no njezina je specifičnost u tome što provodi struju. To nam omogućava da vodljivi plastelin koristimo kao vodič, konektor i osigurač. Na ovaj način djeca mogu slobodno istraživati strujne krugove bez straha od kratkog spoja ili strujnog udara. Led lampice kao i vodljivi plastelin, te recept za isti djeca mogu ponijeti sa sobom.

14

2.5. Makedo – sustav za kreativno spajanje i građenje od kartonskog i papirnatog materijala. Posjetitelji mogu samostalno graditi razne konstrukcije, od minijaturnih životinjica, preko vozila, pa sve do građevina u kojima se može boraviti. Predviđeno je da se izrađuju manje životinjice, roboti i slično zbog prostora koji bi zauzimale veće građevine, a i broja makedo komada koji posjedujemo.

16

2.6. Laboratorijski ljigavac – djeca će imati priliku izraditi svog ljigavca od posebnog ljepila i otopine boraksa te ponijeti kući svoj uradak. Također naučit će nešto o polimerima, što su to silica – gel kuglice, zašto je kinetički pijesak tako poseban, te može li se napraviti snijeg usred ljeta.

18