Petica
Datum
o festivalu
O festivalu

Fantastic Zagreb Film Festival, jedini festival fantastičnog filma u cijeloj regiji, krajem lipnja i početkom srpnja svake godine filmofilima i ljubiteljima fantastike donosi prave filmske poslastice. U devet festivalskih dana, zaljubljenici u fantastiku i srodne žanrove – znanstvenu fantastiku, horor, triler, suspens, eksperimentalni film, začudnu dramu, itd – mogu pogledati niz intrigantnih i zanimljivih filmova uključujući i poslastice proslavljenih autora.

Iz godine u godinu sve bogatiji filmski program privlači publiku u najatraktivnije zagrebačke otvorene lokacije. Dugo zaboravljeno i preko 40 godina zatvoreno ljetno kino Tuškanac otvorio je upravo Fantastic Zagreb film festival. U šumi, svega par minuta od centra grada, mistične atmosfere i ugođaja kao stvorenog za naš program, ljetna pozornica Tuškanac puna je iz večeri u večer. Također, započeli smo tradiciju prikazivanja dijela programa na povijesnoj utvrdi Medvedgrad, upotpunjujući bogatu kulturnu ponudu ove zagrebačke ikone povijesne vrijednosti. Kao jedini festival koji svoj filmski program prikazuje unutar veličanstvenih zidina Medvedgrada s pogledom na svjetla grada Zagreba, filmske noći na Medvedgradu rasprodane su iz godine u godinu.

Već dvije godine ponosni smo organizator i Europskog žanrovskog foruma / European Genre Forum (EGF) u suradnji s Black Nights Film Festivalom (Tallinn) koji je uvršten među 15 svjetskih A festivala, Night Visions Film Festivalom (Helsinki) te konzultantskom kompanijom u domeni filmske produkcije, distribucije, promocije i festivala Screen Division (Pariz). Osnova ideja i namjera zagrebačkog ogranka Europskog žanrovskog foruma je razvoj, promocija i financijska podrška regionalnih filmskih talenata kao i onih iz jugoistočne Europe s konačnim ciljem odabira projekata s najviše potencijala tj. autora koji će ući u daljnji program mentorstva ove međunarodne inicijative. EGF je podržan od strane HAVC-a, Media Deska, Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.

Naša želja bila je da grad Zagreb dobije ne samo veliki žanrovski filmski festival već i prvi open air filmski festival te da kroz niz atraktivnih projekcija i događanja grad saživi s festivalom i obrnuto. Na taj način obogatili smo kulturnu i ljetnu turističku ponudu Zagreba, uz naglasak na Gornji Grad i stare zagrebačke legende kao što su Grička vještica, Krvavi most i dr!