Petica
Datum
Dodatni sadržaji
Header
Aleksandar Žiljak – Predavanje

spirited

Mediateka Francuskog instituta 7.7. u 17h

Hayao Miyazaki i Studio Ghibli – jugo nad Japanom!

Hayao Miyazaki, koji ove godine slavi 75. rođendan, jedan je od najznačajnijih japanskih i svjetskih autora animiranih filmova. Od svojih najranijih animatorskih početaka, preko rada na nekim od najznačajnijih filmova i serija kasnih 1960-ih i ’70-ih, Miyazaki će do kraja tog desetljeća izrasti u autora serije Conan, dječak iz budućnosti, te filma Lupin III: Cagliostrov dvorac. Od sredine ’80-ih, međutim, on postaje zreli autor, koji svoj pobjednički niz cjelovečernjih filmova počinje postapokaliptičnom Nausicaaom iz Doline vjetrova i nastavlja, nakon osnivanja Studija Ghibli, klasicima Laputa, dvorac na nebu, Moj susjed Totoro, Kikina dostavna služba, Porco Rosso, Princeza Mononoke, Avanture male Chihiro, Howlov pokretni dvorac, Ponyo na litici pokraj mora, te konačno Vjetar se diže.

Koje su osnovne tematske preokupacije ovog nagradama ovjenčanog autora? Koje je njegovo mjesto u filmografiji jedne od najslavnijih svjetskih animacijskih kuća, i koji su još značajni autori Studija Ghibli? Koji su dometi Miyazakijevih filmova? Konačno, kako sagledati i interpretirati opus ovog majstora u kontekstu suvremenog japanskog i svjetskog trenutka?
O ovome i još ponečemu u predavanju Aleksandra Žiljka!

Bio: Aleksandar Žiljak, rođen 1963. u Zagrebu, ilustrator je, jedan od najznačajnijih hrvatskih pisaca fantastične književnosti (tri romana, pet zbirki priča i mnoštvo nagrada), međunarodno nagrađivani urednik, prevoditelj i nadaleko poznati konvencijski i festivalski predavač na teme fantastičnog filma.

SONY DSC